MONUMENTE ISTORICE DIN PARCUL HERASTRAU   


Nimfa adormita "Nimfa adormita" - 1906 (reamplasata 1960) / autor sculptorul Filip Marin / marmura
Statuia facea parte din ansamblului statuar "Grota", (o grota, doi giganti si o fecioara) care ilustra legenda conform careia, undeva in muntii Bucegi doi frati gemeni iubeau aceeasi fata. Mama fratilor o pune pe fata sa aleaga intre cei doi, dar neputand sa faca asta, ea spuse: "Va iubesc pe amandoi, de aceea nu pot sa ma dau nici unuia dintre voi. Acela insa care ma va scoate din aceasta prapastie, acela sa-mi fie barbat". Si se arunca in prapastie. In cadere se transforma in cascada Urlatoarea sau Urlanda, iar cei doi tineri, in durerea lor devenira stanci de piatra. Monumentul de for public "Nimfa adormita" din Parcul Herastrau, sectorul 1, Bucuresti, este clasat ca monument istoric, grupa valorica "A", cod in Lista monumentelor istorice B-III-m-A-21039.
Centaurul "Hercule doborand centaurul" - 1925 / autor sculptorul Ion Jalea / marmura
Hercule, cel mai cunoscut erou din mitologia greaca, este cel care, datorita fortei si vitejiei lui neobisnuite a fost primit in randul zeilor dupa moarte, dobandindu-si astfel nemurirea. Luptele cu centaurii, starniti de mirosul vinului pe care eroul il bause in pestera lui Pholus, se numara printre cele mai cunoscute ispravi ale sale. Centaurii intruchipeaza forta umana si animala, unite intr-o singura creatura. Monumentul de for public "Centaurul" din Parcul Herastrau - Insula Trandafirilor, sectorul 1, Bucuresti, este clasat ca monument istoric, grupa valorica "B", cod in Lista monumentelor istorice B-III-m-B-19984.
Prometeu "Prometeu" - 1960 (reamplasat 2001) / autor sculptorul Joseph Marie Thomas Lambeaux / piatra
Prometeu este titanul mitologic ce s-a razvratit impotriva lui Zeus furand "lumina stralucitoare a neostoitului foc" din Olimp pentru a-l darui oamenilor. Este pedepsit de zei, fiind legat de o stanca iar un vultur urias ii mananca zilnic ficatul ce se regenereaza in permanenta pentru amplificarea supliciului. Monumentul de for public "Prometeu" din Parcul Herastrau - zona Expo Flora, sectorul 1, Bucuresti, se claseaza ca monument istoric, grupa valorica "B", cod in Lista monumentelor istorice B-III-m-B-19985.
  Facebook RSS Feed Twitter Adauga la Favorite  

BICICLOP - Biciclete urbane